Third Semester B.Sc./B.Sc. (FAD)/B.C.A Examination Solved question papers are here which you can download or read it very easily. Most of you were searching for “BCA 3rd semester” solved question papers about Culture, Diversity, and society.

multiple choice questions on cultural diversity and society

All the questions are given below with answers, so that easy for you to learn and designed with bullets. This study material is based on the Bengaluru University exam pattern, I mean to say these ‘questions’ are the previous year’s questions of Bengaluru University.

bca solved papers

Multiple choice questions on cultural diversity and society

1. The Place which receives the highest rainfall in India

a) Agumbe

b) Darjiling

c) Mawsynram

d) None of the Above

Ans: None of the above.

2. ‘Kannada Language belongs to………………….language family.

a) Dravidian

b) Aryan

c) Indo-European

d) Sino-Tibetian

Ans: Dravidian.

3. Muslims Believe in…………

a) Atheism

b) Monotheism

c) Polytheism

d) Fetishism

Ans: Monotheism

4. Two Main Sects in ‘Jaainsm’ are………………and…………….

a) Shwethambara and Digambara

b)Hinayana and Mahayana

c)Shia and Sunni

d)Catholics and Protestants

Answer: a

5. ‘Vande Mataram’ song written by

a) Ravindra Nath Tagore

b) Pandit Nehru

c) S. Radhakrishnan

d) Bankim Chandra Chatterjee

Answer: Bankim Chandra Chatterjee

6. ‘Bayalata’ is a folk dance of…………. State

a)Punjab

b) Uttar Pradesh

c) Tamil Nadu

d) Karnataka

Answer: Karnataka

7. Which is the ‘oldest Veda’?

a) Samveda

b) Yajurveda

c) Rigveda

d) Athavveda

Answer: Rigveda

8. …………………. is the harvesting festival of Karnataka.

a) Makar Sankranti

b) Maha Shivratri

c) Dasara Festival

d) Durga Pooja

Answer: Makar Shakranti

9. Indian Social Structure and Cultural Pattern are Characterised By

a) Ethnocentrism

b) Diversity

c) Monoculture

d) None of the above

Answer: None of the Above

10. Which is the National Game of India?

a) Kabaddi 

b) Hockey

c) Cricket

d) Football

Ans: Hockey

11. According to the 2011 census, the total population of India is around

a) 100 crores 

b) 128 crores 

c) 121 crores 

d) 130 crores

Answer: 121 crores

12. ……………..is the highest mountain peak in South India.

a) Mullaiahana Giri 

b) Raja mudi

c) B. R. Hills 

d) Anai Mudi

Answer: Anai Mudi

13. The two major sects of Islam religion in India are

a) Shwethambara and Digambara 

(b) Shia and Sunni

c) Hinayana and Mahayana

d) Dwaitha and Advaita

Answer: Shia and Sunni

14. Sikhism was founded by

a) Guru Nanak

b) Guru Govinda Singh

c) Shankaracharya

d) Mahaveer

Answer: Guru Nanak

15. The head of the Hindu Joint Family is known as

a) Brother

b) Cousin

c) Kartha

d) Nephew

Answer: Kartha

16. Joint family consists of at least more than generations.

a) More than two generations

b) Less than two generations

c) One generation

d) None of the above

Answer: More than 2 generations

17………..is the basic unit of society.

a) Marriage

b) Kinship

c) Caste System

d) Family

Answer: Family

18…………….is one of the examples of social stratification.

a) Earth

b) Nature

c) Caste System 

d) Community

22 Ways to say I don’t KnowClick Here
English PracticeClick Here
Alphabet pronunciationsClick Here
BCA Course, Syllabus, Scope, and SalaryClick Here

Answer: Caste System

19. The word ‘Caste’ is derived from word ‘Casta’

a) Latin

b) Greek

c) Sanskrit

d) Spanish

Answer: Spanish

20. The Head Office of the National Scheduled Castes Commission is located at

a) Chennai

b) Delhi

c) Bengaluru 

d) Mumbai

Answer: Mumbai

21. Mahatma Gandhi called Indian tribes as

a) Girijana

b) Harijan

c) Bahujan

d) Mahajana

Answer: Girijana

22. The Mandal Commission is related to

a) Scheduled Castes

b) Other Backward Clậsses

c) Women Issues

d) Tribals

Answer: Other Backwords classes

23. Third largest religious group in India is

a) Muslims

b) Sikhs

c) Christians

d) Jains

Answer: Christians

24. Rural society is characterized by

a) Secondary relationships

b) Formal relationships

c) Tertiary relationships

d) Primary relationships

Answer: Formal relationships

25. Who is the present Defence Minister of India?

a) Nirmala Sitharaman

b) Antiha Bhosle

c) Sushma Swaraj

d) Smrithi Irani

Answer: Nirmala Sitaraman

26. What is the total percentage of reservations for women in Panchayat Raj

Institutions in Karnataka?

a) 20%

b) 33%

c) 50%

d) 45%

Answer: 50%

27. Bhagya Lakshmi Scheme is implemented in which State?

a) Uttar Pradesh

b) Karnataka

c) Telangana

d) Tamil Nadu

Answer: Karnataka

28. Communalism is a big threat to our

country.

a) Religious

b) Caste

c) Anti-religious

d) Secular

Answer: Secular

29. Fundamentalism is a kind of extreme

a) Culturalism.

b) Unity

c) Ethnocentrism

d) Relativism

Answer: Culturalism

30. Regionalism is another form of

a) Casteism

c) Socialism

b) Liberalism

d) Parochialism

Answer: Socialism

31. Article 371-J of the Indian Constitution is related to

a) Development of Hyderabad-Karnataka

b) River dispute

c) Border dispute

d) None of the above

Answer: Development of Hyderabad-Karnataka

32. Ethnocentrism is characterized by

a) Out group

b) In group

c) Formal group

d) Reference group

Answer: In Group

33. Expansion_of NCLP is

a) National Child Labour Project

b) New Children Labour Policy

c) National Children Life Project

d) New Common Liberal Policy

Answer: National Child Labour Project

34. Child Labour (Prohibition and Regulation) Act was passed in the year

a) 1976

b) 1996

c) 2006

d) 1986

Answer: 1986

35. Bonded Labour (Abolition) Act was passed in the year

a) 1986

b) 1990

c) 1976

d) 1996

Answer: 1986

36. Who popularised the concept of ‘Globalization’?

a) George Ritzer

b) Theodore Leverette

c) C.H Cooley

d)Sumner

Answer: Theodore Leverette

37. The term ‘McDonaldization’ was introduced by

a) Max Weber

b) Karl Marx

c) Theodore Lovette

d) George Ritzer

Answer: George Ritzer

38. Monoculturalism is the practice of preserving a

a) Tribal culture

b) National culture

c) City culture

d) Village culture

Answer: National Culture

22 Ways to say I don’t KnowClick Here
English PracticeClick Here
Alphabet pronunciationsClick Here
BCA Course, Syllabus, Scope, and SalaryClick Here

39. An example of print media is

a) Radio

b) Cinema

c) Newspaper

d) Internet

Answer: Newspaper

40……….is known as ‘Watch dog’ of the Democracy.

a) Mass Media

b) Legislature

c) Executive

d) Judiciary

Answer: Mass Media

41. Match the following:

AB
1. 5K (i) Jainism
2. Gaya (ii) Hinduism
3. Basadi (iii) Buddhism
4. Puranas (iv) Sikhism

Codes :

a) 1 – ii, 2-iv, 3 – 4 – ii

b) 1 – iV, 2 – iii, 3 – ii, 4 -i

C) -iV, 2- ii, 3 – 4 – ii

d) 1 – ii, 2 – iii, 3 – 4 – iv

Answer: c

42. Nuclear family refers to

a) Parents having children from their previous marriage

b) Consisting of a relative of father and mother

c) Consisting of more than two generations

d) Consisting of parents and their unmarried children

Answer: Consisting of parents and their unmarried children

43. Muslims Personal Law is related to

a) Shariyat

b) Mahabharata

c) Tripitaka

d) Guru Granth Sahib

Answer: Shariyat

44. Which place receives the highest rainfall in Karnataka?

a) Shimoga

b) Agumbe

c) Madikeri

d) Hasan

Answer: Agumbe

45. How many Lok Sabha Constituencies are there in Karnataka?

d) 18

b) 28

c) 32

d) 15

Answer: 28

46……………..is NOT a function of the family.

a) Protection of member

b) Procreation

c) Socialisation

d) Stratification

Answer: Socialisation

47. The family system in India is based on…………… authority.

a) Patriarchal

b) Matriarchal

c) Matrilineal

d) None of the above

Answer: None of the above

48. ……………is not a form of social stratification.

a) Class

b) Caste system

c) Community

d) Slavery

Answer: Caste System

49. The concept ‘Dominant Caste’ was first time used by

a) G. S. Ghurye

b) S.C. Dube

C) M. N. Srinivas

d) Dumont

Answer: M.N Srinivas

50. Main reason for bonded labor is

a) Poverty and illiteracy

b) Globalization

c) Urbanisation

d) Privatization

Answer: Poverty and illiteracy

51………….concept is used to refer to fast food restaurants

a) Urbanisation

b) Globalization

c) Industrialisation

d) McDonaldization

Answer: McDonaldization

52. Mass media is playing an important role in

a) Dictatorship

b) Democracy

c) Feudalism

d) Monarchy

Answer: Democracy

53. Which agency is working for promoting the welfare of the children?

a) COD

(b) UNICEF

c) CBI

d) None of the above

Answer: UNICEF

54. W.W.W. stands for

(a) World Wide Web

b) World Wild Web

c) World Welfare Web

d) All the above

Answer: World Wide Web

55. ‘Facebook is a

a) National media

b) State media

c) Social media

d) Political media

Answer: Social media

So, these are the Cultural Diversity and Society BCA Solved Paper, I hope you loved it, If you have any queries or suggestions as well as modifications then you can contact us or comment below we will try to resolve the problems. If you want more Cultural Diversity and Society BCA Solved Papers then also tell us by commenting we love to support you.

Read Also:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here